Winnaars 51e editie Cameretten Festival zijn bekend!

Zaterdag 26 november is in het nieuwe Luxor Theater een eind aan de strijd gekomen. Drie getalenteerde cabaretiers hebben tijdens de 51e editie van Cameretten Festival alles op alles gezet om de felbegeerde Juryprijs mee naar huis te nemen. Na lang beraad kende de jury, onder leiding van juryvoorzitter Nico Baars, aan het eind van een succesvolle avond de Juryprijs toe aan Pieter Verelst.

Bij Cameretten telt ook de mening van het publiek. Door middel van een stembiljet heeft het publiek bepaald dat Alex Ploeg zich Publieksprijswinnaar mag noemen!

De jury mag naast de Juryprijs ook de Persoonlijkheidsprijs uitreiken aan één van de negen halve finalisten van ’16. Deze prijs wordt alleen uitgekeerd wanneer zich tussen de halve finalisten een heuse theaterpersoonlijkheid bevindt. Dit jaar is deze prijs uitgekeerd aan Tim Teunissen.In de finale stonden: Alex Ploeg, Victor Luis van Es en Pieter Verelst.

De jury over Cameretten 2016: “De afgelopen vier avonden zagen, bleven de deelnemers vrijwel zonder uitzondering dicht bij zichzelf. Maakten ons deelgenoot van hun vele vragen, twijfels, de vlucht, de zoektocht naar antwoorden, naar verbinding. Wie ben ik? Hoe verhoud ik mij tot mijzelf, tot de ander? Doe ik het wel goed? En wat heb ik tot nu toe gepresteerd? Het leverde enkele spannende, en soms hilarische zoektochten op. De deelnemers stonden veelal stevig en zelfverzekerd op het podium. Bespeelden met opvallend gemak het Oude Luxor. Een mooie vorm, een doordacht decor, een soepele presentatie. Inhoudelijk bleek het niveauverschil dit jaar echter groot. De programma´s die er wat ons betreft met kop en schouders bovenuit staken, zag u deze avond in een sterke finale waarin stand-up comedy, cabaret en absurdisme de strijd met elkaar zijn aangegaan.”

De jury over Juryprijswinnaar Pieter Verelst: “Met zijn spannende opkomst grijpt Pieter Verelst je direct bij de kladden. Om je een half uur lang niet meer los te laten. Hij vertelt geen verhalen, hij beeldt ze uit. Pieter zit lekker in zijn energie en maakt goed gebruik van zijn atletische lichaam. Soms blaast hij zichzelf op, soms maakt hij zich juist heel klein. Dat geeft zijn voorstelling een prettige dynamiek, die naadloos aansluit op de grillige inhoud.”

De jury over Publieksprijswinnaar Alex Ploeg: “Veel van zijn verhalen zijn hilarisch. Sommige herken je direct. Iedereen voelt zich weleens ongemakkelijk tijdens gesprekjes met de kapper. Andere verhalen getuigen juist van een prettig gestoord brein. Naast een goede comedian is Alex ook een uitstekende gitarist. Dat laat hij horen tijdens een hilarisch nummer over de ‘Koning van de aanleunwoning’ en in het slotlied, dat een stuk serieuzer is en waarin hij vraagt om hoop en bijval.”

De jury over Persoonlijkheidswinnaar Tim Teunissen: “De jury ziet dat Tim een geschoold acteur is en dat hij goed heeft nagedacht over de opbouw van zijn optreden. Helaas missen de personages in de uitwerking soms diepte en contrast ten opzichte van elkaar. We vermoeden dat dit deels te wijten is aan de genoemde technische problemen. Toch complimenteert de jury Tim met zijn improvisatievermogen en willen we benadrukken dat zijn talent niet onopgemerkt is gebleven. Zijn personages bezitten stuk voor stuk een prettige tragiek, die er onder gunstigere omstandigheden waarschijnlijk beter uit was gekomen.”

Eerder wonnen o.a. Theo Maassen, Marc-Marie Huijbregts, Brigitte Kaandorp, Ronald Goedemondt en Daniel Arends de Juryprijs. Vorig jaar mocht Anne Neuteboom deze prijs in ontvangst nemen.

Uitrusten is er niet bij! De drie finalisten en de Persoonlijkheidsprijswinnaar zijn van december ’16 tot en met mei ’17 in meer dan 45 theaters door heel Nederland te bewonderen tijdens de finalistentournee. Kijk voor meer infomarie op www.cameretten.nl.