Inschrijven

De inschrijfperiode voor Cameretten Festival is geopend!

De inschrijfperiode van de 55e editie van Cameretten Festival loopt van 1 april 2021 tot 1 augustus 2021.  

Cameretten Festival gaat op zoek naar een nieuwe lichting cabaretiers. Jonge, frisse cabarettalenten die de stap naar het grote podium willen maken. Cameretten biedt een gericht traject waar ontwikkeling centraal staat. Wil jij veel vlieguren maken en de kans krijgen om voor een groot publiek te spelen?

Cameretten richt zich op cabaretiers die een professionele carrière in het theater ambiëren en uitblinken in een aan cabaret en kleinkunst verwante discipline. Een afgeronde theater- en/of kleinkunstopleiding is niet verplicht, het hebben van een eigen mening, talent, persoonlijkheid en humor natuurlijk wel!

Voor de inschrijving heb je nodig:

  • een ingevuld inschrijfformulier;
  • een portretfoto;
  • een video van minimaal 15 minuten en maximaal 45 minuten.

Hieronder vind je meer informatie over het traject.

Een vraag? Neem dan hier contact met ons op!

Heb je een vraag over het traject of de inschrijvingen? Stel deze via onderstaand contactformulier of stuur een mail naar info@cameretten.nl.

Het Traject

Het traject bestaat uit verschillende fases. Vindt hier een overzicht en toelichting per fase.

VIDEO - AUDITIE

Bij het inschrijven word je gevraagd beeldmateriaal mee te sturen. Deze video van minimaal 15 minuten (en maximaal 45 minuten) moet een representatief beeld geven van wat wij van je kunnen verwachten bij Cameretten. Het hoeft geen studiokwaliteit te zijn, maar zorg er wel voor dat het voor ons duidelijk is wat je gaat doen. Denk aan opnames van een optreden, open podium of eventueel vanuit je huiskamer. Dit beeldmateriaal kan verstuurd worden via een link naar Youtube, Vimeo of via WeTransfer.

De video hoeft niet tegelijk met je inschrijving verstuurd te worden, maar dient wel uiterlijk 1 augustus binnen zijn.

De organisatie en artistiek leider bekijken deze beelden en kiezen de acts die door gaan naar de selecties. Uiterlijk medio augustus krijg je per mail te horen of je bent geselecteerd voor de voorrondes in september.

VOORRONDES

Wanneer je te horen hebt gekregen dat je door de video-auditie heen bent, mag je optreden tijdens de voorrondes. Tijdens jouw optreden heb je 20 minuten de tijd om jouw programma te spelen voor publiek en selectiecommissie in Theater Zuidplein of Kantine Walhalla in Rotterdam. In totaal worden er twintig acts geselecteerd om deel te nemen aan de voorrondes.

De selectiecommissie zal uit alle twintig acts zes kiezen die doorgaan naar de halve finale in het Luxor Theater.

REGIEWEEKEND

De zes halve finalisten worden uitgenodigd voor het regieweekend. In Rotterdam ga je dit weekend werken aan jouw programma. Onder begeleiding van een regisseur wordt jouw voorstelling kritisch bekeken en wordt er gewerkt aan een programma van 30 minuten. Dit intensieve weekend staat volledig in het teken van jouw eigen ontwikkeling.

Het regieweekend vindt plaats in oktober in Rotterdam. De data worden spoedig bekend gemaakt. Houd dit weekend vrij in je agenda. Het regieweekend start op zaterdagochtend en eindigt zondagavond. Voor overnachting wordt gezorgd.

TRY-OUTS

Nadat er keihard is gewerkt in het workshopweekend, is het tijd om het land in te gaan en te gaan try-outen! Iedere halve finalist krijgt een aantal try-outs om zijn programma te spelen, nieuw materiaal uit te proberen en vooral ook zelfverzekerder te worden met het programma.

De try-outs vinden plaats van eind oktober tot half november. De data worden later bekend gemaakt. Als halve finalist moet je alle dagen beschikbaar zijn, na bekendmaking de halve finalisten wordt je voor drie try-outs ingedeeld.

HALVE FINALE

De halve finale is verspreid over twee avonden. Elke avond treden er drie halve finalisten op en wordt de avond afgesloten met een gastoptreden. Er zit een vijfkoppige jury in de zaal die alle kwartfinalisten beoordeelt. Op vrijdagavond na het gastoptreden maakt de juryvoorzitter bekend welke drie acts doorgaan naar de finale op de zaterdagavond.

FINALE

Dit is de belangrijkste avond van het festival, want op deze avond wordt bekend wie er vandoor gaan met de prijzen van Cameretten. Na het optreden van de drie finalisten en het gastoptreden, wordt er bekend gemaakt wie de winnaar is van de Juryprijs, de Publieksprijs en de Persoonlijkheidsprijs (indien de jury besluit deze laatste prijs uit te reiken).

FINALISTENTOURNEE

Na alle spanning van de finale, wacht er nóg een mooie prijs voor de finalisten, namelijk de finalistentournee. Deze tour gaat langs theaters door het hele land en bestaat uit ruim 55 avonden.

De finalistentournee vindt plaats van december tot en met mei. De speellijst komt in eind mei in de agenda.

INSCHRIJFVOORWAARDEN

Vanaf 1 april 2021 is het mogelijk om je in te schrijven voor Cameretten Festival 2021. Cameretten hanteert een aantal inschrijfvoorwaarden. Lees deze hieronder goed door.

Iedereen die de stap naar een professionele cabaretcarrière wil maken is bij Cameretten aan het goede adres en mag zich inschrijven. Weet je niet precies hoe het traject van Cameretten eruit ziet, lees dit dan eerst nog goed door.

Inschrijfvoorwaarden:
Bij je inschrijving vragen wij je een video aan te leveren van minimaal 15 minuten van het materiaal dat jij bij Cameretten wilt laten zien. De video moet een representatief beeld geven van wat Cameretten van je kan verwachten. Het hoeft geen studiokwaliteit te zijn, maar zorg er wel voor dat het voor ons duidelijk is wat je gaat doen. Denk aan opnames van een optreden op bijvoorbeeld een open podium of eventueel vanuit je huiskamer. Dit beeldmateriaal kan verstuurd worden via een link naar Youtube of Vimeo of via WeTransfer.

Heb jij niet de middelen om je auditie op te nemen? Stuur dan een mail naar info@cameretten.nl en wij helpen je graag verder!

De video hoeft niet tegelijk met je inschrijving binnen te zijn, maar wel uiterlijk voor 1 augustus .

De organisatie en artistiek leider bekijken alle filmpjes en zullen hieruit circa 20 deelnemers kiezen die door gaan naar de selecties. Uiterlijk half augustus hoor je via de mail of je bent geselecteerd voor de selecties.

De zes halvefinalisten van Cameretten zijn verplicht beschikbaar te zijn voor het regieweekend, try-outs, halve finale, finale en de finalistentournee.

Meerdere malen mee doen aan Cameretten
Deelnemers die minder dan vier edities geleden in de halve finale hebben gestaan, zijn uitgesloten van inschrijving. Tenzij de samenstelling van de deelnemende act en de inhoud van het programma anders is dan bij eerdere deelname.  Voorbeeld in 2016 stond je als solist in de halve finale en nu wil je meedoen als groep, dan is inschrijving wel toegestaan, mits de inhoud van de show ook evident anders is dan de eerdere voorstelling volgens de artistiek leider.

Meedoen aan meerdere festivals
Ervaring leert dat deelnemers denken een grotere kans te maken om door te breken door zich voor meerdere festivals tegelijk in te schrijven. Dit is echter niet het geval. Het meedoen aan een festival vergt veel tijd en energie.

Cameretten is geen voorstander van het meedoen met meerdere festivals, maar weert winnaars/finalisten van andere festivals niet. Denk er aan dat als je je toch bij meerdere festivals in wilt schrijven, speeldata kunnen overlappen. Belofte maakt schuld. Voorkom dat je meerdere afspraken op de aangegeven dagen hebt staan. Let hier goed op om teleurstellingen te voorkomen!

X