Cameretten Festival verhuist in 2022 naar Den Haag!

Cameretten, het oudste cabaretfestival van Nederland, verhuist in 2022 naar Den Haag. De 56e editie van het festival zal vanaf september 2022 starten in Den Haag en de daaropvolgende jaren zal Den Haag de thuisbasis zijn van Cameretten.

 

Het cabaretfestival is blij dat het in Theaters Diligentia & PePijn en Het Nationale Theater (Koninklijke Schouwburg) nieuwe partners heeft gevonden die niet alleen de transitie naar Den Haag zullen faciliteren, maar ook de intentie hebben langdurig met Cameretten te willen samenwerken.

 

Cameretten is in 1966 gestart als lustrumactiviteit in Delft. In 1988 is Cameretten verhuisd naar Rotterdam waar zij gedurende 32 jaar nieuwe aanstormende cabarettalenten heeft mogen ontdekken. Deze periode bracht winnaars naar voren waaronder Hans Teeuwen, Theo Maassen, Marc-Marie Huijbregts, Alex Klaassen en Martine Sandifort, Guido Weijers, Daniel Arends, Ronald Goedemondt, Eric van Sauers, René van Meurs, Patrick Laureij en nog meer.

 

Luxor Theater is jarenlang de thuisbasis van Cameretten geweest. Cameretten is zeer dankbaar voor de mooie samenwerking die al vanaf 1988 intensief, constructief en met veel plezier heeft plaatsgevonden. Een veranderende programmering en positionering van Luxor Theater maakten dat het festival niet kon worden voortgezet op de oorspronkelijke wijze. Voor Cameretten zijn de opbouw en het tijdspad van het traject belangrijk om aanstormende cabarettalenten zo volledig mogelijk te begeleiden. De opbouw van dit traject is door de verhuizing naar Den Haag gewaarborgd.

 

Het is de intentie van de nieuw betrokken partijen om binnen het traject van Cameretten naast Theaters Diligentia & PePijn en Het Nationale Theater ook de samenwerking te zoeken met meerdere culturele instellingen in Den Haag. Voor het organiseren van de voorrondes van de 56e editie zet Cameretten daarom in op samenwerking op met Cultuurankers en (wijk)theaters in de stad en vinden de halve finales en de finale plaats in Theaters Diligentia en de Koninklijke Schouwburg (Het Nationale Theater). De try-outs zullen evenals de finalistentournee door heel Nederland touren. De samenwerking tussen de Theaters Diligentia en PePijn, Het Nationale Theater en de wijktheaters staat symbool voor het talentontwikkelingstraject dat het Cameretten Festival biedt: klein beginnen en groot(s) worden. Het team van Cameretten staat de talentvolle makers hierin bij met enthousiasme, passie, kennis en kunde.

 

 

Lucien Kembel (Directeur Diligentia & PePijn) en Mark Kalsbeek (Programmeur Het Nationale Theater/Koninklijke Schouwburg): “Wij kijken enorm uit naar de komst van en samenwerking met Cameretten. Deze samenwerking onderstreept onze ambitie om Den Haag de stad van de humor te maken. Bovendien is Den Haag ook de plek waar het vrije woord en het tegengeluid richting beleidsmakers mag klinken. Het bieden van een prominentere rol aan cabaret en jong talent, is volgens ons niet alleen een verruiming van het aanbod in Den Haag, maar ook een hele logische stap.

 

Merel Mathey (Directeur Cameretten): “Cameretten kijkt terug op een fijne periode in Rotterdam met mooie edities en deelnemers. We zien ook weer uit naar een nieuwe spannende tijd waarin we opnieuw kunnen bouwen. Met veel enthousiasme en opwinding zijn we klaar om een nieuwe start te maken en zien we veel kansen en mogelijkheden in Den Haag.

 

Momenteel is de 55e editie van Cameretten in volle gang en dit zal voorlopig de laatste editie zijn waarvan de finales (op 24, 25 en 27 november 2021) in Rotterdam plaatsvinden. Vanaf volgend jaar en de daaropvolgende jaren zijn de finales in het laatste weekend van november in Den Haag! Voor 2022 betekent dat een feestelijke start op 24, 25 en 26 november 2022.